top of page
Obrázek autoraJiří Zdražil

Klaudie Švrčková: Výtvarnice, která mění tvář současného umění


Klaudie Švrčková je jméno, které si v oblasti moderního umění rychle získává pozornost. Ačkoli se narodila teprve v roce 1998 ve slezském Českém Těšíně, již nyní má za sebou působivou řadu autorských výstav, a to i bez formálního uměleckého vzdělání. Její cesta k umění je důkazem, že talent a vášeň mohou přemoci jakoukoli konvenci.




Umění od srdce: Cesta k plátnu bez školní lavice

Klaudie se kresbě a malbě věnovala od útlého dětství. Přestože nikdy nenavštěvovala žádné kurzy či školy zaměřené na umění, našla ve svém talentu smysl a motivaci, která ji hnala k neustálému zlepšování. Od roku 2015 se její tvorba soustředila především na plátno, kde rozvinula svůj osobitý styl, kombinující akrylo-temperovou techniku s prvky popartu. Její díla, zejména portréty, jsou protkána nejen výraznými barvami, ale i hlubokým poselstvím, které odráží svět, v němž žijeme.


Výstavy, které zanechávají stopu

Svou první samostatnou výstavu uspořádala Klaudie v roce 2018 v Brně. Tento okamžik byl startem její umělecké kariéry, která od té doby nabírá na obrátkách. Účast na mezinárodních výstavách v rámci festivalu "Otevřené ateliéry" a výstava v Senátu Parlamentu České republiky jsou jen některé z úspěchů, které zdobí její portfolio. Celkem již realizovala 51 sólových výstav po celé České republice.


Umění ve veřejném prostoru: Kde obrazy ožívají

Klaudie však nezůstává pouze u plátna. Její tvorba zasahuje i do veřejného prostoru, kde její malby proměňují šedé zdi v živé umělecké plátno. V roce 2022 vdechla život podchodu Demeloch v Českém Těšíně, který nyní zdobí pohádkové postavičky pro děti, siluety ikonických osobností jako Albert Einstein či Salvador Dalí, a dokonce i historické momenty města.

V Brně v roce 2023 přeměnila staré telefonní budky na umělecká díla, kde šestice kdysi těchto funkčních zařízení nyní vypráví příběhy filozofie, matematiky, literatury, umění a přírodních věd prostřednictvím motivů a portrétů významných brněnských osobností.


Umění s duší: Kde umění přináší radost

Kromě městských projektů Klaudie také zkrášluje prostory, které slouží komunitám. Její malby zdobí stěny domova pro seniory v Českém Těšíně, Základní a Mateřské školy Husova v Brně a mnohé další veřejné i soukromé prostory. Své umění přenesla i na helmy reprezentanta a mistra ČR ve freestyle jízdě na BMX pro rok 2023.



Toto je jen zlomek projektů, na kterých Klaudie pracovala. Její vášeň pro tvorbu a podporu od nejbližších přátel ji ženou dál k novým a vzrušujícím výzvám, které teprve čekají na realizaci. Klaudie Švrčková je výtvarnice, která nejen maluje, ale i inspiruje a nechává za sebou nezapomenutelnou stopu.


Její díla naleznete na webu https://www.klaudiesvrckova.com/ a nebo v aukcích na www.obrazyvaukci.cz

64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page