top of page
Obrázek autoraJiří Zdražil

Africké umění: Sochy a plastiky z bronzu a dřeva - investice do kulturního dědictví hluboké symboliky


Africké umění se vyznačuje unikátními styly, které propojují duchovní, kulturní a estetické hodnoty. Jedním z nejvýznamnějších vyjádření africké tvůrčí geniality jsou sochy a plastiky z bronzu a dřeva. Tyto mistrovské kousky pocházejí z oblastí jako Burkina Faso, Kamerun, Kongo, Mali, Gabon a Nigérie a jejich symbolika i provedení jsou dnes cenově nejen v muzeích, ale také mezi sběrateli.


1. Bronzové sochy z Nigérie: Království Benin

Bronzové plastiky z Království Benin v Nigérii patří mezi nejikoničtější africká díla. Složitě propracované postavy a reliéfy, vytvořené metodou lití ztraceného vosku, představují bohy, krále a významné historické události. Tyto sochy byly odedávna symbolem moci a prestiže, což je výjimečný kousek pro každého sběratele, který chce vlastnit kus bohaté africké historie.


2. Dřevěné sochy Dogonů z Mali

Dogonové z Mali jsou známí svými abstraktními dřevěnými sochami, které často vyobrazují lidskou figuru. Jejich duchovní a rituální význam, spojený s kultem předků, dává těmto sochám hlubokou historickou hodnotu. Na trhu s uměním jsou tyto sochy díky svému unikátnímu stylu a propojení mezi světem lidí a duchů.


3. Masky a sochy Fangů z Gabonu

Dřevěné plastiky a masky Fangů z Gabonu jsou mistrovská díla, která sloužila při rituálních obřadech spojených s pohřbíváním. Jejich estetická krása, doplněná o symboliku ochrany a duchovního vedení, z nichž činí vysoce ceněné předměty mezi sběrateli afrického umění.




4. Plastiky z Konga: Luba a Kuba

Sochy kmenů Luba a Kuba z Konga jsou proslulé svou precizní řezbářskou prací. Tyto dřevěné plastiky s realistickými detaily a bohatými geometrickými vzory jsou symbolem moci a duchovní síly. Pro sběratele představují příležitost vlastnit dílo, které odráží jak řemeslnou zručnost tak kulturní hloubku.


5. Sochy z Burkiny Faso

Sochy z Burkina Faso mají jednoduché linie, ale jsou bohaté na symboliku a duchovní význam. Jezdecké figury či stylizované lidské postavy jsou nejen esteticky zajímavé, ale také důležité při rituálech kmenů. Tyto dřevěné a bronzové sochy jsou vyhledávány pro svou autenticitu a propojení s africkou tradicí. Tradiční technikou je odlévání bronzu technikou ztraceného vosku, které zaručují jedinečnost každého kusu.


Afrika na dosah ruky: Sochy a plastiky v českých aukcích

Pokud vás africké umění fascinuje a rádi byste vlastnili některé z těchto výjimečných kousků, nemusíte hledat daleko. I u nás se objevují v aukcích, jako například na www.obrazyvaukci.cz , kde můžete najít autentické africké sochy a plastiky. Díla z těchto oblastí se stále více objevují mezi sběrateli umění i investorů. Zakoupení africké sochy není jen estetickým potěšením, ale také investice do kulturního dědictví, které si stále více cení svou hodnotu.



Ať už vás lákají bronzové sochy z Nigérie, dřevěné plastiky Dogonů, nebo masky Fangů, africké umění nabízí bohatou historii a hlubokou symboliku, která osloví každého milovníka umění. A díky aukcím máte příležitost vlastnit originál, který bude ozdobou vaší sbírky a neocenitelným dílem dějin afrického umění.

194 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page